Munkavégzés behívás alapján

Munkavégzés behívás alapján

Mind a munkáltatói, mind a munkavállalói oldalon cél, hogy hatékonyan legyen beosztva a munkaidő. Gondoljunk csak bele, miért fizesse meg a munkáltató az úgymond üres járatokat, és miért is legyen a munkavállaló a munkahelyen, ha éppen nincs feladata és mással is eltölthetné ezt az idejét.

A behíváson alapuló munkavégzés a részmunkaidő egyik speciális formája, amikor is a munkaidő mértéke a napi hat órát nem haladja meg. A legfeljebb napi hat óra tartamú részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállaló, munkaszerződés alapján a munkakörébe tartozó feladatok esedékességéhez igazodva teljesíti munkavégzési kötelezettségét. Jó ha tudjuk, hogy ebben az esetben a munkaidőkeret tartama a négy hónapot nem haladhatja meg.

Ez a rugalmas megoldás lehetővé teszi, hogy a munkavállaló akkor álljon a munkáltató rendelkezésére, amikor valóban szükség van rá.

A behívás alapján történő munkavégzés nagy előnye tehát, hogy a foglalkoztatásra nem állandó jelleggel kerül sor, hanem a felmerülő feladatokhoz igazodva. Ebből adódóan a munkavállalónak kizárólag akkor kell munkát végeznie, ha a munkáltató behívja, azonban díjazást is csak a ténylegesen ledolgozott órák után kap.

1) Miért jó ez a munkáltatónak?

A munkáltatónak a behívás alapján történő munkavégzés keretei között lehetősége van arra, hogy csak akkor hívja be a dolgozóját, amikor szükség van rá, így elkerülheti az állásidőre történő kötelező bérfizetést. Ha egy cégnél csak időszakosan jelentkeznek bizonyos feladatok, akkor is ideális lehet ez a megoldás. Továbbá jó megoldás, ha a rendes munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalók terheltségét szeretnénk csökkenteni. Szinte minden cég életében előfordult már, hogy olyan plusz feladatok adódtak, melyek elvégzése nem fért bele a napi teendőkbe, így munkavállalóinknak túlóráznia kellett.

Ez azonban egyrészt növeli a költségeket, hiszen ki kell fizetnünk a rendkívüli munkavégzésért járó pótlékokat, továbbá dolgozóink sem biztos, hogy örömmel fogadják a túlórázást.

2) Miért jó ez a munkavállalónak?

A behívás alapján történő munkavégzés lehetőséget ad azon munkavállalók számára, akik élethelyzetük miatt, vagy akár egyéb elfoglaltságuk miatt nem tudják vagy épp nem akarják vállalni a teljes idejű munkaviszonyt. Hatalmas előnye ezen foglalkoztatási formának, hogy a munkavállaló, társadalombiztosítási szempontból biztosítottnak minősül a munkaviszony fennállása alatt.

3) Figyeljünk rá, hogy mindent rögzítsünk írásban

Természetesen a behívás alapján történő munkavégzés is munkaszerződéssel jön létre, melyet írásba kell foglalni. Ez esetben a munkavégzés jellegéből adódóan nem határozza meg a munkáltató előzetesen a munkaidő-beosztást. Azonban figyeljünk rá, hogy a munkaszerződésben is rögzítsük, hogy a munkáltatónak kötelessége minimum 3 nappal a tervezett munkavégzést megelőzően jelezni a munkavállaló felé a munkavégzés időpontját és időtartamát. A munkavállaló kérésére természetesen a három napos határidőt meg lehet hosszabbítani.

Azt is érdemes rögzíteni a későbbi félreértések elkerülése végett, hogy ezt milyen formában köteles a munkáltató megtenni (például írásban egy megadott e-mail címre, telefonon keresztül, sms-ben…stb.).

Összességében tehát elmondható, hogy ezen rugalmas atipikus foglalkoztatási forma segít optimalizálni a munkavállalók rendelkezésre állásának idejét és a meglévő kollégák rendkívüli foglalkoztatásával járó költségeket is csökkenti. Továbbá a teljes munkaidős kollégák leterheltségét is csökkenti, és a behívás alapján munkát végző embereink speciális élethelyzetében is segítséget ad, hogy dolgozhassanak.

Mi, az Ügyvitel Portál segítünk, hogy ügyfeleink a lehető legoptimálisabb módon kihasználják a törvény által adta lehetőségeket a munkaügy területén.

Bízza szakértőkre bérszámfejtését!

Bízza ránk!

Munkavállalói bére a mi lelkiismeretünk.

Töltse ki az alábbi űrlapot!

Szakértő bérszámfejtést szeretnék,

Kérem vegyék fel velem a kapcsolatot!

Kapcsolat

H-P: 08:00-16:00
Tel. 06 20 9212565
E-mail: info@ugyvitelport.hu
1161 Budapest, József u. 18.

Szolgáltatások

Bérszámfejtés kiszervezés
TB elszámolás kiszervezés
Tanácsadás

© 2024. Minden jog fenntartva - Ügyvitelport.hu - Adatkezelési nyilatkozat