Betegszabadság jár-e karantén miatti keresőképtelenség esetén?

HR-eseknek, bérszámfejtőknek, de olykor még cégvezetőknek is okozhat újabban fejtörést, hogy vajon, ha a munkavállalónk karanténba kényszerül és emiatt keresőképtelenné válik, úgy jár-e neki betegszabadság vagy sem.
••••••••

Jó, ha tudjuk, hogy karatén miatti keresőképtelenség eddig is létezett, de igazán a mostani járványhelyzetben merült fel először a legtöbb cég életében. Kis túlzással, lassan talán már nincs is olyan munkahely, ahol ne szembesültek volna vele, hogy valamelyik dolgozójukat közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltják, vagy közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítik, így emiatt nem tud a munkahelyén megjelenni.

Emiatt fontossá vált, hogy tisztába legyünk azzal, hogy pontosan mit takar a karantén miatti keresőképtelenség esetén járó betegpapír (szakmai szlengként csak 7-es kódos), kinek a hatáskörébe tartozik az elbírálás és milyen ellátásra jogosult a dolgozó.

Ezt azért is fontos tudni, mert ez érinti a bérszámfejtést, érinti a bevallásokat és igenis érinti a vállalkozás pénzügyi oldalát is, annak költségét.

Mi is, mint bérszámfejtő outsourcing cég, látjuk, hogy nemcsak, hogy partnereinknél vetnek fel kérdéseket az ilyen esetek, de más, a bérszámfejtési szakmában dolgozó szakembereknél is olykor-olykor elbizonytalanodás, vagy zűrzavar hallható, olvasható e témában.

Ilyen sűrűn feltett kérdések, hogy ha „7-es kódos” betegpapírt adott le a dolgozó, ilyen esetben


Mit is kell tenni?

Kell-e határozatot bekérni?
Betegszabadságot kell adni vagy táppénzt?

Csak, hogy a legfontosabbakat kiemeljük.

Nézzük hát, hogy mik a legfontosabb stabil adatok e kérdéskörben!

Először is, aki járványügyi megfigyelés alá kerül akár otthonában, akár egészségügyi intézményben, az keresőképtelen állományba helyezhető. A hatóság határozatban értesíti az illetékes orvost, aki ez alapján 7-es kóddal állítja ki a keresőképtelenségről szóló igazolást. Ebből rögtön láthatjuk tehát, hogy az önkéntesen vállalt karantén esetén nem lesz táppénzre jogosult a dolgozónk.

Még szakmai körökben is, mivel eddig nem nagyon találkoztak ilyen igazolásokkal, sok esetben bizonytalanságot okoz, hogy ebben az esetben betegszabadság vagy táppénz jár-e. Mivel nem betegség miatt áll fent a keresőképtelenség, így nem betegszabadság jár, hanem táppénzre lesz jogosult a munkavállaló, már a keresőképtelenség első napjától. Mint láthatjuk tehát, ebben az esetben betegszabadság nem jár a munkavállalónak. Viszont azt is nagyon fontos megemlíteni, hogy ilyenkor a foglalkoztatót táppénz-hozzájárulás fizetési kötelezettség nem terheli, így a TB ügyintézőnek ennek megfelelően kell az ilyen típusú elszámolásokat végezni.

Valóban, a járványügyi veszélyhelyzet nagyon sok változást, újdonságot hozott, ilyenkor pedig különösen fontos odafigyelni, hogy egyrészt ne rutinszerűen dolgozzunk, hanem mindig a jogszabályoknak megfelelően járjunk el, másrészt különösen legyünk figyelemmel az ilyen időszakban sokszor gyakori változások követésével és ezek szerinti jövedelem, valamint járulék és adóelszámolásokkal.

Ha Ön is szeretne szakértő bérszámfejtés kiszervezést, állunk rendelkezésére.

Munkavállalói bére a mi lelkiismeretünk.

Töltse ki az alábbi űrlapot!

Szakértő bérszámfejtést szeretnék,

Kérem vegyék fel velem a kapcsolatot!

Kapcsolat

H-P: 08:00-16:00
Tel. 06 20 9212565
E-mail: info@ugyvitelport.hu
1161 Budapest, József u. 18.

Szolgáltatások

Bérszámfejtés kiszervezés
TB elszámolás kiszervezés
Tanácsadás

© 2018. Minden jog fenntartva - Ügyvitelport.hu - Adatkezelési nyilatkozat