Mire figyeljünk az alapbér és havi átalány megállapításánál?

Mire figyeljünk az alapbér és havi átalány megállapításánál?

A feleknek lehetőségük van a munkavégzés díjazását és a bérpótlékot is magában foglaló havi átalányt megállapítani, és munkaszerződésbe foglalni készenlét vagy ügyelet esetén, valamint bármely törvényi bérpótlék helyett. Továbbá lehetőség van a bérpótlékok alapbérbe történő beépítése is. Ezen egyszerűbb elszámolások alkalmazásának feltétele egyrészt, hogy a felek ebben megállapodjanak, továbbá munkaszerződésbe foglalják.

1/ Mire figyeljünk az alapbér és havi átalány megállapításánál?

Nagyon fontos arra is figyelni a bérpótlékot is magába foglaló alapbér és havi átalány megállapításánál, hogy az ténylegesen egy átlagos összeg legyen. Ezt úgy lehet megvalósítani, hogy hosszabb időszakot kell alapul vennünk. Itt, meg kell néznünk, hogy egy-egy pótlék címén milyen összeget kap a munkavállalónk. Amennyiben újonnan érkező munkavállalónál szeretnénk átalányt megállapítani, úgy a hasonló munkakörben dolgozó munkavállalóink pótlékait kell alapul vennünk. Amennyiben a fenti két megoldás közül egyiket sem tudjuk alkalmazni, úgy becslés útján kell meghatároznunk az átalányt. Igaz a törvényben nem találunk pontos előírást az átalány számításával kapcsolatban. Viszont fontos tudnunk, hogy amennyiben a bérpótléknál, ami megilletné a munkavállalónkat jelentősen alacsonyabb összeget állapítunk meg, az a szerződés semmisnek minősül. Ennek elkerülésére jó megoldás, ha az éven belül bizonyos időszakonként felülvizsgáljuk a megállapított összeget. Ugyanis év közben is történhetnek olyan változások, melyek befolyással vannak az átalány összegére. Például ha az adott munkavállalót többször osztjuk be éjszakára, mint korábban.

Figyeljünk rá, hogy az alapbér összegébe kizárólag, a műszakpótlékot, az éjszakai pótlékot, a vasárnap és a munkaszüneti napon történő munkavégzés után járó pótlékot foglalhatjuk bele. Ha a bérpótlékot is magában foglaló alapbért kívánunk megállapítani, akkor meg kell határoznunk, hogy mely pótlékokat tartalmazza az így meghatározott összeg.  Az átalány azonban magában foglalhatja a készenlét vagy ügyelet esetén a munkavégzés díjazását, a bérpótlékot és a rendkívüli munkavégzésért járó bérpótlékot is.

2/ Pótlékátalány megállapítása

Ne feledjük, hogy pótlékonként, külön-külön kell megállapítani a pótlékátalányt. Úgymond meg kell bontanunk az átalányt az egyes pótlékok között. Erre azért van szükség, hogy egyértelműen látszódjon, hogyan oszlik el pontosan a pl 30.000 forintos átalány az egyes pótlékok között. Tehát a havi átalányra is igaz az, hogy pontosan meg kell jelölnünk, hogy az a bérpótlékok mely típusait foglalja magában. Amennyiben ettől eltérő pótlékra jogosult a dolgozónk az adott hónapban, úgy azt az alapbéren és a havi átalányon felül meg kell fizetnünk a munkavállalónk részére.

A pótlékot is magában foglaló alapbér és a havi átalány közös jellemzője, hogy már mindkettő tartalmazza a felek által meghatározott pótlékokat. Így ezek alkalmazásának nagy előnye, hogy nagyban csökkenthetjük vele az adminisztrációt, melyek a pótlékok elszámolásával járnak.

Bízza szakértőkre bérszámfejtését!

Bízza ránk!

Munkavállalói bére a mi lelkiismeretünk.

Töltse ki az alábbi űrlapot!

Szakértő bérszámfejtést szeretnék,

Kérem vegyék fel velem a kapcsolatot!

Kapcsolat

H-P: 08:00-16:00
Tel. 06 20 9212565
E-mail: info@ugyvitelport.hu
1161 Budapest, József u. 18.

Szolgáltatások

Bérszámfejtés kiszervezés
TB elszámolás kiszervezés
Tanácsadás

© 2024. Minden jog fenntartva - Ügyvitelport.hu - Adatkezelési nyilatkozat