Mit csinál a bérszámfejtő?

Mit csinál a bérszámfejtő?

Ahhoz, hogy cégünk stabilan működjön és fejlődni tudjon, magától értetődő módon nélkülözhetetlen a pontos elszámolás. A bérszámfejtés kiszervezése időt, energiát és költséget takarít meg partnereinknek. Már ez is hatalmas segítség egy cég életében és ez még csak az alap, emellett számos előnnyel is jár még ügyfeleink részére, ha hozzánk szervezik ki bérszámfejtésüket. De most nézzük meg, hogy pontosan miért és hogyan?

Egy bérszámfejtő alapvető feladata:
  • bérek és egyéb juttatások számfejtése, fix összegű (előlegek, bírói letiltás, kártérítés) és százalékos levonások (nyugdíj- és egészségbiztosítási járulék, magánnyugdíjpénztár, személyi jövedelemadó, munkavállalói járulék), betegszabadság, táppénz és családi pótlék, kiegészítő fizetés, bérpótlék, túlmunka, jutalom, prémium összegének figyelembevételével,
  • a gazdasági szervezetet terhelő befizetések (nyugdíj- és egészségbiztosítási járulék, egészségügyi hozzájárulás, munkavállalói járulék) összegének megállapítása,
  • bérszámfejtő lapok, bérfizetési jegyzékek, bérösszesítők, bérfeladások készítése,
  • a béreket érintő járulékok és befizetési kötelezettségek tekintetében nyilvántartások vezetése és bevallások készítése az adóhatóság felé,
  • kézi és számítógépes rendszerek segítségével nyilvántartás vezetése az alkalmazotti jelenlétről, szabadságról és túlórákról az alkalmazottaknak járó fizetés és juttatások kiszámítása céljából,
  • az alkalmazottak fizetése és juttatásai kifizetésének előkészítése, a fizetési csekkek kiállítása, vagy a fizetés elektronikus átutalásának intézése,
  • a munkaidő-kimutatások, jelenléti ívek, bérszámítások és egyéb információk ellenőrzése a bérelszámolással kapcsolatos eltérések meghatározása és egyeztetése céljából.

De most nézzük kicsit részletesebben. Amikor hónap végén megkapjuk a fizetésünket, általában eszünkbe sem jut, hogy milyen munka rejlik emögött. A pontos számok mögött, ugyanis precíz munka rejlik. Hiszen a bérszámfejtés egyben garanciát is jelent, hogy bérünket a hatályos jogszabályoknak megfelelően kaptuk meg.

Miért olyan bonyolult ez, hiszen csak hónap elején van dolga egy bérszámfejtőnek

Téves elképzelés, hogy egy bérszámfejtőnek csupán a hónap elején van dolga.

Ez sajnos a valóságban nem állja meg a helyét, ugyanis hónap közben is akad munkája egy bérszámfejtőnek bőven. Előfordul, hogy jön egy új alkalmazott, vagy valaki felmond hónap közben. Ezen változásokat a bérszámfejtő kell, hogy intézze. Előfordulhatnak hónap közben béremelések, hóközi kifizetések, fizetés előlegek utalása, pénzbeli juttatások, nem is beszélve arról, ha egy dolgozó megbetegszik. Ilyenkor a TB ügyintézés is az ő feladata. Ezek mellett tervezni kell még többek között a munkavállalók túlóráit, szabadságait, szakmai távolléteit, kiküldetéseit…

Továbbá gyakran van kérdése az ügyfélnek hónap közben is, esetleg ilyen olyan kimutatásra van szüksége, melyeket szintén a bérszámfejtő válaszol meg és készít el. Emellett folyamatosan nyomon követjük a jogszabályok változását, így bármilyen felmerülő kérdésre pontos választ tudunk adni.

Új alkalmazott
Felmondás kezelése
Béremelések
Kifizetések
Előlegutalás
Pénzbeli juttatások
Munkavállaló lebetegszik
Munkavállalók túlóráinak tervezése
Szabadságok tervezése
Szakmai távollétek tervezése
Kiküldetések tervezése
Ügyfélkérdések megválaszolása
Kimutatások elkészítése
Jogszabályok nyomon követése
Nézzük meg, hogy mi is az a TB ügyintézés

Mint az ismeretes, kizárólag a ledolgozott órák után jár munkabér. Tehát a betegségünk napjaira nem jár munkabér, de az állam ezen időszakra is biztosít egy bizonyos összeget, ami persze nincs „ingyen”. A keresőképtelensége alatti idő és az orvosi ellátás fedezésére szolgáló összeg havonta levonásra kerül a munkavállalótól.

Természetesen ilyen esetben a munkavégzésből kiesett dolgozók bejelentése is a bérszámfejtő feladatai közé tartozik, csakúgy mint az egészségbiztosítási járulék, az szja, a nyugdíjjárulék és még számos adó, melyeket kötelező a bruttó bérből levonni.

Már mennyi mindent említettünk és még szó sem volt arról, hogy természetesen a gyermekek után járó kedvezményeket is a bérszámfejtő forintosítja, valamint a baleseti táppénz adminisztrálása is az ő hatáskörébe tartozik.

  • Egészségbiztosítás
  • Munkaerő-piaci járulék
  • SZJA
  • Nyugdíjjárulék
  • 1 gyermek után járó kedvezmény
  • 2 gyermek után járó kedvezmény
  • 3 gyermek után járó kedvezmény
  • Első házasok kedvezménye
Mi szükséges ahhoz, hogy valaki bérszámfejtővé váljon?

Alapvető követelmény a bérszámfejtő (bérügyintéző) tanfolyam, melyet gyakorta kombinálják a társadalombiztosítási ügyintéző képzéssel. A bizonyítvány megszerzése, azonban csak a kezdet, hiszen aki ebben a szakmában dolgozik jól tudja, hogy egy jó szakember tanulása soha nem ér véget. Amellett, hogy az örökösen változó jogszabályok miatt rendszeresen frissíteni, aktualizálni kell az ismereteinket, ez a szakma folyamatos naprakészséget és kiemelten magas fokú stressz és monotónia tűrő képességet igényel.

Mint láthattuk, nem kevés feladattal kell zsonglőrködnie egy bérszámfejtőnek, ami mellett még fokozottan kell figyelnie arra is, hogy stimmeljenek a számok. Ha minket választ, nem kell tartania semmitől akkor sem, ha egy esetleges ellenőrzés kapna a cég.

Bízza szakértőkre bérszámfejtését!

Bízza ránk!

Munkavállalói bére a mi lelkiismeretünk.

Töltse ki az alábbi űrlapot!

Szakértő bérszámfejtést szeretnék,

Kérem vegyék fel velem a kapcsolatot!

Kapcsolat

H-P: 08:00-16:00
Tel. 06 20 9212565
E-mail: info@ugyvitelport.hu
1161 Budapest, József u. 18.

Szolgáltatások

Bérszámfejtés kiszervezés
TB elszámolás kiszervezés
Tanácsadás

© 2024. Minden jog fenntartva - Ügyvitelport.hu - Adatkezelési nyilatkozat