Munkaszerződéstől való elállás

Munkaszerződéstől való elállás

A munka törvénykönyve kimondja, hogy a munkaviszony munkaszerződéssel jön létre. A munkaszerződés alapján a munkavállaló köteles a munkáltató irányítása szerint munkát végezni, a munkáltató pedig köteles a munkavállalót foglalkoztatni és munkabért fizetni. Nagyon fontos, hogy a munkaszerződésben rögzíteni kell a munkaviszony kezdetének napját, egyéb esetben ugyanis a munkaviszony kezdetének, a munkaszerződés megkötését követő napot kell tekinteni.

1/ Tényleges munka megkezdésének a dátuma

Mint azt fentebb említettük, a munkaszerződésben meg lehet határozni a tényleges munka megkezdésének a dátumát. Előfordulhat ugyanis, hogy leendő kollégánk még előző munkahelyén köteles rendelkezésre állni, vagy egyéb elfoglaltsága miatt, csak 1-2 hét múlva tud munkába állni. Mivel a szerződést aláírták, így a felek mindenképpen kötelesek együttműködni ezen idő alatt is, viszont ilyenkor a munkáltatónak még nincs foglalkoztatási, míg a munkavállalónak nincs rendelkezésre állási kötelezettsége. Értelemszerűen bér sem jár erre az időre, ahogyan szabadság és táppénz sem.

Alapvetően a feleknek tartózkodniuk kell minden olyan magatartástól, ami a szerződést, ezáltal munkaviszony létrejöttét meghiúsítaná. Azonban a felek hibáján kívül eső ok miatt is bekövetkezhet olyan élethelyzet, ami ellehetetleníti a munka tényleges megkezdését. Mivel a próbaidő csak a munkaviszony megkezdésével indul, és ebben az esetben még nem került sor a munkába állásra, így a próbaidő alatti azonnali hatályú felmondást nem lehet alkalmazni.

2/ Munkaszerződéstől elállás

Ilyen esetben a munka törvénykönyvének 49. paragrafusa segít nekünk, ami kimondja, hogy a munkaszerződéstől bármelyik fél elállhat, ha a munkaszerződés megkötését követően körülményeiben olyan lényeges változás következett be, amely a munkaviszony teljesítését lehetetlenné tenné vagy aránytalan sérelemmel járna. Ebben az esetben a munkáltatónak nem kell be, majd kijelentenie ezen munkavállalót, hiszen még nem történt meg a munkába lépés.

Ha szeretné, hogy a váratlan helyzetekben is biztonságban érezze magát, bízza ránk a bérszámfejtését.

Bízza szakértőkre

bérszámfejtését!

Munkavállalói bére a mi lelkiismeretünk.

Töltse ki az alábbi űrlapot!

Szakértő bérszámfejtést szeretnék,

Kérem vegyék fel velem a kapcsolatot!

Kapcsolat

H-P: 08:00-16:00
Tel. 06 20 9212565
E-mail: info@ugyvitelport.hu
1161 Budapest, József u. 18.

Szolgáltatások

Bérszámfejtés kiszervezés
TB elszámolás kiszervezés
Tanácsadás

© 2024. Minden jog fenntartva - Ügyvitelport.hu - Adatkezelési nyilatkozat